Beylikdüzü Belediyesi Cumhuriyet ve Kadın Sohbeti Düzenledi
Beylikdüzü Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği Cumhuriyet ve Kadın söyleşisi yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Özlem Gürses’in yaptığı söyleşide Zehra Çalık ve Ece Üner, Cumhuriyetin kadınlar için önemine değindi. Cumhuriyet sisteminin kadına verdiği değer nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsetmemenin mümkün olmadığını belirten Zehra Çalık, ‘Toplumun güçlenmesi kadının güçlenmesiyle mümkündür. Cumhuriyetçi bir kadın olmaktan büyük onur duyuyorum. Bu Cumhuriyete borcumuz var. Bu borcumuzu ödemek için çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, ilçe protokolü ve Beylikdüzü’nden yüzlerce kadın katıldı.
‘KADINLARIN ARKA PLANDA OLDUĞU BİR YAPIYI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’
Etkinliğin açılışında konuşan Gazeteci-Yazar Hasret Gürses, kadınların yer almadığı bir sürecin başarıya ulaşmasının zor olduğunu belirterek, ‘Çünkü biz emek veriyoruz. Kadınlar her zaman analizin bir parçasıdır. Ya bir yol bulur ya da açar. Hanımlar dayanışmayı, empatiyi göstermenin ve duvarları yıkmanın bir yolunu buluyor. Günün sonunda çocuklarını aynı şekilde okula ve sokağa gönderiyorlar. Aslında hanımın yaşadığı sorunları çoktan çözmemiz gerekirdi. Gelişimi tüm insanlara yaymamız gerekiyordu. Bunu açıkça söylememiz gerekiyor. Kadınların arka planda olduğu bir yapıyı kabul etmemiz mümkün değildir. Zaten böyle bir toplumun başarıya ulaşma şansı da yoktur. Neyse ki bugün bu geri kalmışlığı ikinci yüzyıldan önce bitirmeye çalışan Mehmet Murat Çalık gibi yöneticiler var. Cumhuriyetin, bütün yurttaşları yetimler gibi birbirine eşitleyen muhteşem bir sistem olduğuna yürekten inanıyorum. “Bu çabayla 2. yüzyılda çok daha yüksek değerler sistemine sahip çağdaş uygarlığın çok daha yüksek bir seviyesine ulaşacağız” dedi.
‘CUMHURİYETE BORÇLUYUZ’
Cumhuriyet sisteminin kadına verdiği önem nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan geçemeyeceğini belirten Çalık, şöyle konuştu: ‘Toplumun güçlenmesi kadının güçlenmesiyle mümkündür. O yüzden burada Atatürk’ten bahsetmek istemiyorum. Atatürk’ün inanılmaz çabaları sonucu bugün buradayız. Bir Cumhuriyetçi kadın olmaktan büyük onur duyuyorum. Mustafa Kemal Atatürk, başka hiçbir ülkeden farklı olarak seçme ve seçilme hakkını tanıdı. Cumhuriyete borcumuz var. Bu borcun ödenmesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
‘CUMHURİYET BİZE ÇOK YAKIŞIYOR’
Beylikdüzü Belediyesi’nin kadınları destekleyen projelerine değinen Zehra Çalık, ‘Kadının da anne rolü var. Kadınların kendilerini mahrum hissetmelerini istemediğimiz için Beslenme Saati uygulamasını hayata geçirdik. Ayrıca sosyal ve manevi danışmanlık hizmetleri de vermekteyiz. Ayrıca okuma-yazma kurslarımız var. Anne geliştikçe eve de yansıyor ve bunun çok güzel örneklerini görüyoruz. Kadınların gözlerindeki parlaklık harika bir şeydir. Cumhuriyetin 100. yılında alanımda olabildiğince çok kadına dokunabilirsem ‘mutlu olacağım’ diyorum. Tabii ki uzun bir yol kat etmemiz gerekiyor. Atatürk’ün unsurları ve inkılapları doğrultusunda bu yolda yürümeye devam etmeliyiz. Cumhuriyet bize çok yakışıyor mu? dedi.
‘BU YÜZYIL BİZİM’
Cumhuriyeti en çok koruması gerekenlerin kadınlar olduğunu belirten Ece Üner, şöyle konuştu: ‘Çünkü kadınların bedelini ödeyen tek rejim Cumhuriyet rejimidir. Atatürk diyor ki; Türklüğü tanıtmak isteyen kadını yüceltsin. Toplumsal ilerleme, kadını modernleşmenin merkezine koymak anlamına gelir. Kadınlar erkeklerle her anlamda eşit olmalıdır. Bir toplumun yarısı zincirlerle yere bağlıyken diğer yarısı kanatlanıp uçamaz. Bu yüzden kadın demek Cumhuriyet demektir, Cumhuriyet kadın demektir.
Kadınlar yüzyıllardır erkeklerin aynası olmuştur ama artık kadınların aynaya bakma zamanı gelmiştir. 21. yüzyılın ihtiyaç ve gereksinimleri artık fiziksel güce değil, gelişmeye, uyum sağlamaya, daima öğrenmeye, devam etmeye ve güçlü olmaya dayalıdır. Kadın doğası gereği daha becerikli, dengeli ve öğrenmeye açıktır. Bir kadına dokunursanız çığ gibi büyüyecek ve topluma ulaşacaktır. Kadın hareketinin sahne alabilmesi için sistemli, örgütlü ve küresel olması gerekiyor. Bu yüzyıl bizim yüzyılımız mı? dedi.